Dizlerde en sık rastlanan ortopedik problemlerden birisi menisküs yırtıklarıdır. Sadece spor yapanlarda değil, ev kadınlarında da menisküs yırtığı oluşabilir. Ancak her menisküs yırtığının tedavisi cerrahi değildir.
Çok değişik tipleri vardır ve farklı klinik tablolara yol açarlar, özellikle yaşlılarda hemen herkesin menisküslerinde aşınmaya bağlı yırtıklar oluşur.
İlk aşamada dizde ağrılı ve şişliklerle seyreden hareketleri kısıtlayan durumlar ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu problemler ameliyatsız yöntemlerle iyileşebilir.
Ancak dizde, takılma ve kilitlenmeye sebep olan durumlarda güncel hayatın engellendiği zamanda ameliyat olmak kaçınılmazdır.
Artroskopik yöntem denilen dizde 2-3 delik açılarak, buradan içeriye sokulan cihazlarla bir ekranda görülerek problemleri çözmek mümkündür ve hastalar 2-3 hafta içerisinde normal yaşamlarına geri dönebilirler.
Menisküs yırtıkları çoğu zaman iyileşmesi imkansız olduğundan yırtık olan kısmın çıkarılması ile tedavi edilirler ve bu nedenle de tedavi edilen eklemin ilişkisini bozmuş olur.
Menisküsler diz eklemini oluşturan iki büyük kemiğin eklem yüzeyleri arasında bir yastıkçık görevi üstlenmiş kıkırdak yapıdadır ve kemiklerin eklem yüzeylerine binen yükü hafifleten yastık görevi görürler, onların çıkartılması doğaldır ki, bu yastığın ortadan kalkmasıdır.
Bu durumda kemiklerin eklem yüzeylerini oluşturan kıkırdaklardaki aşınma artacak ve daha erken bir dönemde dizde kireçlenme ortaya çıkacaktır. Bu nedenle dizde mekanik engel oluşturmayan, kilitlenme ve hareket kısıtlılığına yol açmayan menisküs yırtıklarını ameliyat etmekte acele edilmemelidir.